E-commerce stijgt harder dan ooit tijdens eindejaarsperiode

Uit een onderzoek van BeCommerce, de Belgische vereniging van online handelaars, blijkt dat de Belgische online handelaars een omzet van 2,2 miljard euro hebben behaald tijdens de eindejaarperiode, ofwel 24,3% van hun totale jaaromzet. Schoonheidsproducten, eten en drinken en modeartikelen vormen de top 3 van de meest begeerde producten online. De wintersolden lijken ook af te stevenen op een succes. Vooral tweedehands- en zoekertjeswebsites doen gouden zaken na de kerstperiode. Meer en meer mensen verkopen hun ongewenste kerstpakjes op deze sites.

De e-commerce sector groeit sterk

BeCommerce heeft tijdens de eindejaarsperiode van 2016 de verkoopcijfers van meer dan 720 online shops onderzocht, ofwel 82% van de Belgische e-commerce markt. Uit dit onderzoek blijkt dat de online handelaars een omzetcijfer van 2,2 miljard hebben behaald in de periode van 11 november tot en met 31 december. Dit komt overeen met 24,3% van hun jaarlijkse omzet. Een belangrijke stijging dus t.o.v. van 2015, waar de eindejaarsperiode toen 14% van hun jaarlijkse omzet vertegenwoordigde.

24,3% Webshops realiseerden in de eindejaarsperiode bijna een kwart van hun jaarverkoop. In 2015 boekten ze in die periode nog 14 procent van hun omzet.

Black Friday en Cyber Monday worden alsmaar belangrijker

Black Friday & Cyber Monday hebben dit jaar definitief hun plaats veroverd in de Belgische e-commerce. Het blijkt voor webshops de belangrijkste periode te zijn van het jaar. Toch heeft ook de kerstperiode, van 10 tot 24 december, beter gepresteerd dan verwacht aangezien de webshops in die periode 9% van hun jaaromzet behaalden. De top 3 van de meest begeerde producten online zijn:

  • Schoonheidsproducten: 35,2%
  • Eten en drinken: 30,4%
  • Kleding en accessoires: 24,5%

Er zijn twee redenen die de sterke groei tijdens de kerstperiode kunnen verklaren. Enerzijds vond de laatste koopzondag één week voor Kerstmis plaats. De consument moest zich dus niet haasten om op een drukke zondag nog snel zijn cadeau te kopen in een winkel. Anderzijds draaiden de webshops en leveranciers overuren waardoor pakjes nog een dag voor kerstavond besteld konden worden.

De feestdagen worden zo zeer belangrijk voor webshops. In 2015 boekten ze in die periode 14 procent van hun omzet. In 2016 was dat 24,3 procent, berekende de sectorfederatie BeCommerce.

Dat het Black Friday- en Cyber Mondayweekend (vier dagen waarop webwinkels kortingen geven) dit jaar voor het eerst doorbrak, heeft ook veel mensen ertoe aangezet online geschenken te kopen.

Solden: webshops verwachten stijging tijdens solden o.a. door verkoop ongewenste kerstpakjes

De Belgische webshops verwachten tijdens de wintersolden in januari 10,7% van hun jaaromzet te behalen. Dit is een stijging van 17% ten opzichte van 2016. Patricia Ceyssens, voorzitster van BeCommerce ziet hier een opvallende trend. “De solden en het feit dat 33% van de Belgen niet tevreden is met zijn of haar kerstcadeau betekent een globale boost voor de e-commerce in de maand januari.” Er worden minder nieuwe producten verkocht tijdens de solden, maar meer en meer online shoppers verkopen hun foute kerstpakjes op tweedehandswebsites aan verminderde prijzen. Dit gebeurt op een snelle manier met de smartphone of tablet. Tweedehandswebsites zoals 2dehands.be, ebay.be en troc.com spelen ook in op deze trend en verkochten in de eerste week van januari al 20% meer spullen dan in dezelfde periode vorig jaar. Verwacht wordt dat deze stijging zich de hele maand januari gaat doorzetten.

Leave a Comment