10 Sociale Media geboden

Sociale media zorgen er ook voor dat je ‘in het zicht blijft’ van bestaande klanten. We zijn allemaal steeds op zoek naar nieuwe klanten maar ook bij onze huidige klanten zit vaak nog veel potentieel. Door bijvoorbeeld via Facebook af en toe van ons te laten horen, blijven we top of mind. Als zich dan ergens een nieuwe behoefte voordoet, dan is de kans groot dat die klant opnieuw aan ons denkt.

 1. Maak keuzes

  Kies één sociaal media kanaal waar je mee aan de slag wil gaan. Doe dit in functie van jouw doelgroep die je wil bereiken. Zijn particulieren jouw publiek, trek dan de kaart van Facebook.

 2. Ontdek je plekje

  Als je een kanaal gekozen hebt, ga er dan ook mee aan de slag. Kijk welke boodschappen er aanslaan, hoe mensen dat kanaal gebruiken.

 3. Heb geduld

  Een sprint op sociale media lukt niet. Het vraagt beslist wat tijd. Gemiddeld drie jaar om alles goed uit te bouwen en te beheersen. Het eerste jaar moet je zaaien, het tweede jaar bemesten en het derde jaar kan je oogsten. Verwacht dus geen oogst na enkele weken.

 4. Volhouden

  Het opzetten van een kanaal is niet de moeilijkheid. Blijvend relevante content brengen is de uitdaging. Een Twitter account waar het laatste bericht dateert van 6 maanden geleden, doet vermoeden dat het bedrijf niet meer bestaat.

 5. Mannen maken plannen

  Werk met een contentplan. Door op maandbasis een aantal berichten vooraf in te plannen, zorg je ervoor dat je regelmatig communiceert. Dat kan je natuurlijk enkel maar doen met berichten die je vandaag al kunt voorzien.

 6. Speel in op de actualiteit

  Verschijnt er iets in de pers dat gerelateerd is aan jouw business, verwijs er dan naar. Heel concreet: installateurs van centrale verwarming kunnen in de herfst gerust de aandacht vestigen op het gevaar van CO-vergiftiging, met daaraan gekoppeld het belang van een goed onderhouden verwarmingsinstallatie.

 7. Hou het deftig

  Sociale media zijn vluchtig en afstandelijk. Emoties durven wel eens oplaaien. Soms word je in het nauw gedreven door bijvoorbeeld een slechte review. Ga er op een volwassen manier mee om: hou het bij de feiten, argumenteer met objectieve informatie. En als het nodig is ga je beter offline verder met de discussie.
  Zeg nooit iets over iemand anders dat je zelf niet zou willen dat ze over jou vertellen.

 8. Een knipoog kan best

  Humor is oké. Als die niet kwetsend of confronterend is, mag dat gerust. Let op met politieke of godsdienstige standpunten. Probeert zo neutraal mogelijk te communiceren.

 9. Denk aan je grootmoeder

  Als je niet weet of je het wel via de soacia media wil vertellen, ga na of je het aan jouw grootmoeder zou verteld hebben. Is het de moeite waard om het met de buitenwereld te delen? En hoe ga je het vertellen zodat het verstaandbaar is.

 10. Alles op zijn tijd

  In den beginne vragen soaciale media ongetwijfeld een stukje van je tijd. Je moet het in de vingers krijgen maar na een tijdje gaat het vanzelf. Net zoals bij autorijden wordt het een automatisme.

Veel succes!

Leave a Comment